17.7.09

Izreke, (ne) mudre misli, poslovice, dosjetke...

Rekli su....znani i neznani...

(1)  Kad netko stoji jednom nogom na vrućoj peći, a drugom u hladnjaku, statističar bi rekao da se taj čovjek prosječno nalazi na ugodnoj temperaturi.

(2)  Kada jednom prekineš nit prijateljstva, ne možeš je nastaviti bez čvora

(3) Na životnom putu prijatelji su odmor, snaga i radost!

Olovka piše srcem :)

Iz predgovora knjige "Olovka piše srcem"
"Bez iskustva, bez pamćenja i znanja, prvi put ovde, deca pipaju očima, ušima, svim čulima, i tim neposrednim i burnim doživljajima daju svoja, autentična imena, vrijednosti i karakteristike."

Nasmijte se do suza u dječijim mudrolijama!  :)
Klikni ovdje: http://dechuck.org

16.7.09

Da li je uvijek onako kako se nama čini?

Mladi bračni par se uselio u tek kupljenu kuću. Sljedećeg jutra, dok su doručkovali, žena pogleda kroz prozor i opazi komšinicu kako širi veš na svom balkonu.

„Kako joj je prljav veš! Ne mogu da vjerujem... Pa, kao da ga nije ni oprala“, rekla je. „Možda joj je potreban drugi prašak, a možda uopšte i ne zna da pere, jadnica.“

Muž je šuteći posmatrao i čini se da ga to nije zanimalo.
Ali svaki put kad je komšinica širila veš, padali bi isti komentari. Iz dana u dan.

Mjesec dana kasnije, žena je bila u čudu kad je vidjela da je veš od komšinice čist kao snijeg. Reče mužu: „Pogledaj, konačno je naučila da pere. Ko li ju je samo naučio!?“

Muž joj odgovori: „Niko! Ja sam oprao naše prozore.“

(preuzeto - mudremisli.com)

1.7.09

Ne donosi zaključak, ako nemaš sve informacije

Vlasnik trgovine je čuo jednog svog radnika kako govori mušteriji: "Ne, gospođo, već je nema nekoliko sedmica, a kako izgleda, nećemo je uskoro ni imati."

Užasnut onim što je čuo, vlasnik trgovine požuri se ka mušteriji koja je izlazila i reče: "Nije istina, gospođo. Naravno da će uskoro stići. U stvari, naručili smo je prije nekoliko sedmica."

Zatim pozove svog radnika na stranu i progunđa: "Nikada, nikada, nikada ne reci da nešto nemamo! Ako nemamo, reci da smo naručili i da uskoro dolazi.... A što je ona gospođa željela?"
"Kišu", odgovori radnik!

Da li ste znali? :)

Perma itsraživanjima jendog engleksog Sveuičlišta, poptuno je sveejdno kjoim se resdolijedom pšiu solva u nkeoj rijčei, jeidno je btnio da pvro i psoljednje solvo bduu isparvno naipasni.
Osatatk mžoe btii skorz izmejšan, a da rijčei iapk bduu lkao čitljvie.
To se dogđaa sotga jer čvojek ne čtia sovlo po svolo, ngeo cjielu rjieč ojdednom. (upravo ste se u to uvjerili, zar ne? )