23.10.09

Dječji biseri :)

Ne znam koliko imam godina. To se stalno mijenja.

Tata je odrastao na selu. On je kravu vidio uživo!

Jako sam se uplašio kad se mama razboljela. Pomislio sam da će nam tata kuhati.

Ja se ne svađam s roditeljima. Nisu moj nivo.

Kad se mama posvađala s tatom, prvi put sam vidio leteće tanjure.

Životno osiguranje je novac koji dobije onaj tko preživi smrtni slučaj.

Usvajanje je bolja mogućnost. Tako roditelji mogu sami izabrati svoje dijete i ne moraju prihvatiti baš ono koje su dobili.

Krave ne smiju brzo trčati da ne bi izlile mlijeko.

Crvi ne grizu jer imaju rep i naprijed i nazad.

Breskva je kao jabuka s tepihom.

Proljeće je prvo godišnje doba. U proljeće kokoši nose jaja, a seljaci krumpir.

Psi obično vole vodu. Neki čak toliko da u njoj i žive. To su morski psi.

Sve ribe nose jaja. Ruske čak kavijar.

Zoološki vrt je super. Tamo možemo vidjeti životinje koje i ne postoje.

U Francuskoj su nekad pogubljenja kriminalaca izvodili želatinom.

Ribe se razmnožavaju tako da nose iskre.

Čak i dječaci imaju za reći nešto zanimljivo, ako ih dovoljno dugo slušaš.

Za djevojčice je bolje da se ne udaju, ali dječacima treba netko tko će čistiti.

Prvo moraš naći nekoga tko voli iste stvari kao i ti. Ako na primjer ti voliš nogomet, onda se i njoj mora sviđati to da ti voliš nogomet i onda ti donositi čips i pivo.

20.10.09

Test Tri sita

U staroj Grčkoj je Sokrat bio poznat po tome, da je veoma visoko cijenio znanje. Jednog dana je veliki filozof sreo poznanika, koji mu je rekao:
-Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju?

-Samo trenutak - zaustavio ga je Sokrat.- Prije no što mi bilo što kažeš, želio bih da napraviš kratak test. Ime mu je test Tri sita

- Test Tri sita?

- Tako je - nastavi Sokrat. - Prije nego što mi govoriš o mom prijatelju, možda bi bilo dobro da razmisliš o tome što mi želiš reći i propustiš svoje riječi
kroz posebna sita. Zato se i zove Test tri sita.

- Prvo sito je sito istine. Jesi li posve siguran, da je to što mi želiš ispričati, istina?
- Ne - odgovori čovjek, - U stvari, upravo sam čuo i …

- U redu - reče Sokrat, - Dakle, ne znaš sigurno je li to istina ili nije. Probajmo s drugim sitom. Sitom dobrote. Želiš li mi ispričati nešto dobro o mom prijatelju?
- Ne, upravo suprotno…

- Znači tako - nastavi Sokrat, - želiš mi ispričati nešto loše o njemu, ali ne znaš je li to istina. No, još uvijek možeš napraviti test, na raspolaganju ti je još jedno sito. Sito upotrebljivosti. Da li će mi koristiti to što bi mi želio ispričati o mom prijtelju?
- U stvari, ne…

- Dakle - zaključio je Sokrat, - Ukoliko mi želiš ispričati nešto, za što ne znaš da li je istinito, nije dobro niti korisno, zašto bi mi uopšte morao išta
ispričati ?

12.10.09

Priznati ili ne priznati?



Jedan dječak po imenu Jony i njegova sestra Sely bili su u posjeti kod djeda i bake. Jony je imao jednu praćku i volio je vježbati gađanje u obližnjoj šumici. Dok se jednog dana vraćo kući na ručak, ugledao je bakinu patku. Ne razmišljajući, zamahnuao je praćkom i pogodio patku, koja je pala mrtva. Bio je šokiran i žalostan. U panici, sakrio je patku iza nekog drveta, a onda ugledao svoju sestru Sely koja ga je posmatrala.

Sely je vidjela sve, ali ništa nije rekla. Poslije ručka, baka je rekla: "Sely, hajde da opereš suđe." Ali Sely je odgovorila: "Bako, Joni mi je rekao da on hoće da ti pomogne u kuhinji." Jony ju je pogledao začuđeno, a ona ga je pogledala i šapunula mu: "Sjeti se patke!" Tako je Jony morao oprati suđe.

Kasnije je djed pozvao Jony i Sely da idu sa njim na pecanje. Jako su se obradovali, ali baka je rekla: "Ne! Sely neće moći ići, mora mi pomoći oko večere". Ali Seli se samo nasmiješila i rekla: „Bako nema potrebe da ti ja pomažem, Jony mi je rekao da on hoće sa tobom praviti večeru“. Ponovo ga je pogledala i šapnula mu: „Sjeti se patke!“ Tako je Joni skoro cijeli dan proveo u kuhinji.

Narednih nekoliko dana Jony je morao da pokorno radi sve što mu je sestra zapovijedala. Kada više nije mogao da izdrži, skupio je snagu, otišao kod bake i priznao joj da je ubio njenu patku. Baka je čučnula, zagrlila svog dragog unuka i rekla mu: „Znam dušo šta si uradio. Bila sam na prozoru i vidjela sam cijeli događaj. Znaš da te mnogo volim i da ti rado opraštam. Samo sam se jedno pitala – koliko dugo ćeš dopuštati svojoj sestri da pravi od tebe roba!“

Pouka: ne budimo robovi svojih grešaka.