24.12.09

'Pametan kao guska' - možda ćemo od sada ovako govoriti!




1. Kako svaka divlja guska zamahne u letu krilima, tako stvori zamah uzdignuća za pticu koja leti iza nje. Leteći u obliku slova V, cijelo jato može letjeti za 71% dalje, nego da svaka ptica leti sama.

2. Kad god se neka guska odvoji od jata, ona smjesta osjeti teškoću i otpor, koji se jave kod samotničnog leta, pa se hitro vraća u jato na svoje mjesto, da bi se i dalje koristila silom uzdizanja koju stvara ptica neposredno ispred nje.

3. Kad se guska predvodnica umori, ona zakoluta natrag u jato, a druga guska tada preuzima čelni položaj.

4. Divlje guske iz zadnjih redova gaču kako bi obodrile čelne letačice da održe brzinu leta.

5. Kada se neka guska razboli, kad ju rane ili obore na zemlju, dvije se druge guske odvajaju iz jata i slijeću zajedno s njom da bi joj pomogle i štitile ju. Ostaju s ugroženom guskom sve dotle dok se ova ne oporavi ili dok ne ugine. Tada uzlijeću da bi nastavile put same, gledajući da se usput priključe nekom drugom jatu ili da sustignu svoje.

(Ne znamo izvor ovih informacija, ali nam se veoma dopalo. Ako je zaista ovako, onda su ova instiktivno mudra stvorenja divni učitelji o prijteljstvu, zajedničkom zalaganju, solidarnosti i samopožrtvovnosti.)

Hazoni

29.11.09

Mrtvo more nestaje do 2050?

Mrtvo more će nestati do 2050. godine, a stručnjaci su naročito zabrinuti činjenicom da niko ništa ne preduzima kako bi takav razvoj situacije sprečio..

Stručnjaci upozoravaju da bi Mrtvo more, najslanije vodeno prostranstvo na svetu i turistička meka zbog lekovitosti minerala koje sadrži, moglo nestati do 2050. godine. Zabrinutost za Mrtvo more je izrazio i jordanski stručnjak Dureid Mahasneh, koji navodi kako "niko ništa ne poduzima po tom pitanju", prenosi Slobodna Evropa. Glavni razlog za nestanak Mrtvog mora je drastično smanjenje dotoka vode u more zbog iskorišćavanja te vode za navodnjavanje i industriju. Jordanska vlada je pre otprilike mesec i po dana objavila svoju odluku da spasi Mrtvo more dolivanjem velikih količina slane vode.

Oni planiraju da izvuku oko tri miliona kubnih metara vode iz Crvenog mora, i da ga prerade u desalinizacijskoj fabrici gde se proizvodi voda za piće te da otpadnu vodu pošalju u Mrtvo more tunelom. Udruženja za zaštitu okoline bune se, jer plan nije proveren, a i tvrde da bi mešanje dve različite vrste slane vode moglo imati ozbiljne ekološke posledice, poput nagomilavanja algi.

Nivo mora smajuje se godišnje za jedan metar, a obala se na nekim mestima smanjila za više od jednog kilometra, saopštili su stručnjaci. Mrtvom moru, veoma posećenom turističkom mestu, preti potpuno sušenje do 2050. godine. Glavni krivac je ljudska nebriga.

"To je veoma ozbiljno i niko ništa ne čini da spasi more", izjavio je hidrolog Dureid Mahasneh.

(Izvor: e-Novine)

23.10.09

Dječji biseri :)

Ne znam koliko imam godina. To se stalno mijenja.

Tata je odrastao na selu. On je kravu vidio uživo!

Jako sam se uplašio kad se mama razboljela. Pomislio sam da će nam tata kuhati.

Ja se ne svađam s roditeljima. Nisu moj nivo.

Kad se mama posvađala s tatom, prvi put sam vidio leteće tanjure.

Životno osiguranje je novac koji dobije onaj tko preživi smrtni slučaj.

Usvajanje je bolja mogućnost. Tako roditelji mogu sami izabrati svoje dijete i ne moraju prihvatiti baš ono koje su dobili.

Krave ne smiju brzo trčati da ne bi izlile mlijeko.

Crvi ne grizu jer imaju rep i naprijed i nazad.

Breskva je kao jabuka s tepihom.

Proljeće je prvo godišnje doba. U proljeće kokoši nose jaja, a seljaci krumpir.

Psi obično vole vodu. Neki čak toliko da u njoj i žive. To su morski psi.

Sve ribe nose jaja. Ruske čak kavijar.

Zoološki vrt je super. Tamo možemo vidjeti životinje koje i ne postoje.

U Francuskoj su nekad pogubljenja kriminalaca izvodili želatinom.

Ribe se razmnožavaju tako da nose iskre.

Čak i dječaci imaju za reći nešto zanimljivo, ako ih dovoljno dugo slušaš.

Za djevojčice je bolje da se ne udaju, ali dječacima treba netko tko će čistiti.

Prvo moraš naći nekoga tko voli iste stvari kao i ti. Ako na primjer ti voliš nogomet, onda se i njoj mora sviđati to da ti voliš nogomet i onda ti donositi čips i pivo.

20.10.09

Test Tri sita

U staroj Grčkoj je Sokrat bio poznat po tome, da je veoma visoko cijenio znanje. Jednog dana je veliki filozof sreo poznanika, koji mu je rekao:
-Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju?

-Samo trenutak - zaustavio ga je Sokrat.- Prije no što mi bilo što kažeš, želio bih da napraviš kratak test. Ime mu je test Tri sita

- Test Tri sita?

- Tako je - nastavi Sokrat. - Prije nego što mi govoriš o mom prijatelju, možda bi bilo dobro da razmisliš o tome što mi želiš reći i propustiš svoje riječi
kroz posebna sita. Zato se i zove Test tri sita.

- Prvo sito je sito istine. Jesi li posve siguran, da je to što mi želiš ispričati, istina?
- Ne - odgovori čovjek, - U stvari, upravo sam čuo i …

- U redu - reče Sokrat, - Dakle, ne znaš sigurno je li to istina ili nije. Probajmo s drugim sitom. Sitom dobrote. Želiš li mi ispričati nešto dobro o mom prijatelju?
- Ne, upravo suprotno…

- Znači tako - nastavi Sokrat, - želiš mi ispričati nešto loše o njemu, ali ne znaš je li to istina. No, još uvijek možeš napraviti test, na raspolaganju ti je još jedno sito. Sito upotrebljivosti. Da li će mi koristiti to što bi mi želio ispričati o mom prijtelju?
- U stvari, ne…

- Dakle - zaključio je Sokrat, - Ukoliko mi želiš ispričati nešto, za što ne znaš da li je istinito, nije dobro niti korisno, zašto bi mi uopšte morao išta
ispričati ?

12.10.09

Priznati ili ne priznati?



Jedan dječak po imenu Jony i njegova sestra Sely bili su u posjeti kod djeda i bake. Jony je imao jednu praćku i volio je vježbati gađanje u obližnjoj šumici. Dok se jednog dana vraćo kući na ručak, ugledao je bakinu patku. Ne razmišljajući, zamahnuao je praćkom i pogodio patku, koja je pala mrtva. Bio je šokiran i žalostan. U panici, sakrio je patku iza nekog drveta, a onda ugledao svoju sestru Sely koja ga je posmatrala.

Sely je vidjela sve, ali ništa nije rekla. Poslije ručka, baka je rekla: "Sely, hajde da opereš suđe." Ali Sely je odgovorila: "Bako, Joni mi je rekao da on hoće da ti pomogne u kuhinji." Jony ju je pogledao začuđeno, a ona ga je pogledala i šapunula mu: "Sjeti se patke!" Tako je Jony morao oprati suđe.

Kasnije je djed pozvao Jony i Sely da idu sa njim na pecanje. Jako su se obradovali, ali baka je rekla: "Ne! Sely neće moći ići, mora mi pomoći oko večere". Ali Seli se samo nasmiješila i rekla: „Bako nema potrebe da ti ja pomažem, Jony mi je rekao da on hoće sa tobom praviti večeru“. Ponovo ga je pogledala i šapnula mu: „Sjeti se patke!“ Tako je Joni skoro cijeli dan proveo u kuhinji.

Narednih nekoliko dana Jony je morao da pokorno radi sve što mu je sestra zapovijedala. Kada više nije mogao da izdrži, skupio je snagu, otišao kod bake i priznao joj da je ubio njenu patku. Baka je čučnula, zagrlila svog dragog unuka i rekla mu: „Znam dušo šta si uradio. Bila sam na prozoru i vidjela sam cijeli događaj. Znaš da te mnogo volim i da ti rado opraštam. Samo sam se jedno pitala – koliko dugo ćeš dopuštati svojoj sestri da pravi od tebe roba!“

Pouka: ne budimo robovi svojih grešaka.

22.9.09

Osnovne tehnike za analizu briga


Kako izbjeći 50% briga u svakodnevnom životu?
  1. Prikupite sve činjenice u vezi s problemom. Neko je rekao: "Polovina briga na svijetu potiče od ljudi koji pokušavaju donijeti odluku prije nego što su sakupili dovoljno podataka na temelju kojih će odlučivati".
  2. Nakon što ste ponovo odvagnuli prikupljene podatke, odlučite šta vam je činiti.
  3. Nakon pažljivo donesene odluke, krenite u akciju! Uhvatite se posla i ne opterećujte se razmišljanjem o ishodu.
  4. Koristite metodu četiri pitanja:
    1. U čemu je problem?
    2. Šta je uzrok problema?
    3. Koja su moguća rješenja?
    4. Koje je rješenje najbolje?

      (iz knjige "Psihologija uspjeha 2")

17.7.09

Izreke, (ne) mudre misli, poslovice, dosjetke...

Rekli su....znani i neznani...

(1)  Kad netko stoji jednom nogom na vrućoj peći, a drugom u hladnjaku, statističar bi rekao da se taj čovjek prosječno nalazi na ugodnoj temperaturi.

(2)  Kada jednom prekineš nit prijateljstva, ne možeš je nastaviti bez čvora

(3) Na životnom putu prijatelji su odmor, snaga i radost!

Olovka piše srcem :)

Iz predgovora knjige "Olovka piše srcem"
"Bez iskustva, bez pamćenja i znanja, prvi put ovde, deca pipaju očima, ušima, svim čulima, i tim neposrednim i burnim doživljajima daju svoja, autentična imena, vrijednosti i karakteristike."

Nasmijte se do suza u dječijim mudrolijama!  :)
Klikni ovdje: http://dechuck.org

16.7.09

Da li je uvijek onako kako se nama čini?

Mladi bračni par se uselio u tek kupljenu kuću. Sljedećeg jutra, dok su doručkovali, žena pogleda kroz prozor i opazi komšinicu kako širi veš na svom balkonu.

„Kako joj je prljav veš! Ne mogu da vjerujem... Pa, kao da ga nije ni oprala“, rekla je. „Možda joj je potreban drugi prašak, a možda uopšte i ne zna da pere, jadnica.“

Muž je šuteći posmatrao i čini se da ga to nije zanimalo.
Ali svaki put kad je komšinica širila veš, padali bi isti komentari. Iz dana u dan.

Mjesec dana kasnije, žena je bila u čudu kad je vidjela da je veš od komšinice čist kao snijeg. Reče mužu: „Pogledaj, konačno je naučila da pere. Ko li ju je samo naučio!?“

Muž joj odgovori: „Niko! Ja sam oprao naše prozore.“

(preuzeto - mudremisli.com)

1.7.09

Ne donosi zaključak, ako nemaš sve informacije

Vlasnik trgovine je čuo jednog svog radnika kako govori mušteriji: "Ne, gospođo, već je nema nekoliko sedmica, a kako izgleda, nećemo je uskoro ni imati."

Užasnut onim što je čuo, vlasnik trgovine požuri se ka mušteriji koja je izlazila i reče: "Nije istina, gospođo. Naravno da će uskoro stići. U stvari, naručili smo je prije nekoliko sedmica."

Zatim pozove svog radnika na stranu i progunđa: "Nikada, nikada, nikada ne reci da nešto nemamo! Ako nemamo, reci da smo naručili i da uskoro dolazi.... A što je ona gospođa željela?"
"Kišu", odgovori radnik!

Da li ste znali? :)

Perma itsraživanjima jendog engleksog Sveuičlišta, poptuno je sveejdno kjoim se resdolijedom pšiu solva u nkeoj rijčei, jeidno je btnio da pvro i psoljednje solvo bduu isparvno naipasni.
Osatatk mžoe btii skorz izmejšan, a da rijčei iapk bduu lkao čitljvie.
To se dogđaa sotga jer čvojek ne čtia sovlo po svolo, ngeo cjielu rjieč ojdednom. (upravo ste se u to uvjerili, zar ne? ) 

16.6.09

Priča o leptiru

Jednog dana pojavio se maleni otvor na čahuri. Čovjek je sjedio i gledao kako se leptir nekoliko sati muči da bi izvukao svoje slabašno tijelo kroz taj maleni otvor. Onda je leptir stao. Činilo se da ne može dalje. Zato je čovjek odlučio pomoći leptiru: uzeo je škare i razrezao čahuru. Leptir je s lakoćom izašao, ali je imao krhko tijelo i smežurana krila.

Čovjek je nastavio promatrati leptira očekujući da će se svakog trenutka krila otvoriti, povećati i raširiti kako bi podržala leptirovo tijelo i osnažila ga. Međutim, ništa se nije dogodilo! Leptir je cijeli svoj život proveo puzeći uokolo sa slabašnim tijelom i nerazvijenim krilima. Nikad nije poletio.

Čovjek jeste imao dobre namjere, ali nije razumio da je poteškoće koje je leptir morao proći izlazeći iz čahure osmislio Bog kako bi krv iz tijela leptira potekla u njegova krila i da leptir, kad se oslobodi iz čahure, bude spreman za let.

POUKA:
Ponekad su poteškoće ono sto trebamo u životu. Kad bi nas Bog oslobodio svih prepreka, osakatio bi nas. Nikad ne bi postali onoliko snažni koliko možemo biti. Nikad ne bi mogli letjeti.

6.6.09

Koliko brzo živimo - koliko stvari propouštamo?

Covek je stajao na stanici metroa u Vasingtonu. D.C i poceo da svira violinu. Bilo je hladno decembarsko jutro. Svirao je sest Bahovih komada oko 45 minuta. Za to vreme, posto je bilo radno jutro, izracunato je da je bar hiljadu ljudi proslo kroz stanicu, najveci broj njih odlazeci na posao.

Nakon tri minuta sredovecni covek je primetio muzicara koji svira. Usporio je,zastao na par sekundi a onda pozurio da stigne na vreme. Minut kasnije, violinista je primio prvi dolar kao napojnicu: zena mu je bacila dolar u kutiju bez zastajanja, i nastavila da hoda. Nakon par minuta neko se naslonio na zid da ga slusa, ali je onda covek pogledao na sat i ponovo poceo da hoda. Ocito je kasnio na posao. Najvise paznje je pokazao trogodisnji decak. Majka ga je pozurivala ali je dete zastalo da cuje violinistu. Majka ga je povukla i dete je nastavilo da hoda neprestano se osvrcuci. Takvu reakciju pokazalo je jos nekoliko dece, ali svi roditelji bez izuzetka, primorali su ih da nastave dalje.

 Za 45 minuta sviranja, samo sest ljudi se zaustavilo i kratko slusalo muziku. Oko 20 je dalo novac, ali su nastavili da hodaju normalnom brzinom. Sakupio je 32$. Kada je prestao da svira, nastala je tisina ali to niko nije primetio. Niko nije zatapsao niti je pokazao bilo kakvu reakciju.

Niko nije znao da je violinista bio Joshua Bell, jedan od najboljih muzicara sveta. On je svirao jedno od najintrigantnijih dela ikada napisanih, na violini vrednoj 3,5 miliona dolara. Dva dana pre sviranja u metrou, Joshua Bell je rasprodao koncert u Bostonskom pozoristu gde je karta kostala 100$.

 Ovo je stvarna prica. Joshua Bell je svirao inkognito u okviru eksperimenta koji je organizovao list Vasington Post, o percepciji, ukusu i prioritetima koje ljudi imaju.

 Osnovno pitanje za eksperiment je bilo:
 Na javnom mestu u neadekvatno vreme:
 Da li primecujemo lepotu?
 Da li zastajemo da bismo u njoj uzivali?
 Da li prepoznajemo talenat u neocekivanom kontekstu?

 Jedan od mogucih zakljucaka ovog iskustva mogao bi biti:
 Ako nemamo minut da zastanemo i slusamo jednog od najboljih muzicara sveta koji svira najbolju ikad napisanu muziku, koliko drugih stvari onda tako propuštamo?


Pogledaj snimku ovog eksperimenta:


15.5.09

Olovka

Čovjek koji je izrađivao olovke uzeo je jednu na stranu prije nego što ju je stavio u kutiju. Rekao je olovci: "pet stvari moraš znati prije nego te pošaljem u svijet .Uvijek ih se sjeti i nikada ih nemoj zaboraviti i bićeš najbolja od svih olovaka".

1. Moći ćeš uraditi mnogo značajnih stvari, ali samo ako dozvoliš da budeš u Nečijoj ruci.
2. Osjetićeš bol dok te budu s vremena na vrijeme oštrili, ali to ti je neophodno da bi postala što bolja olovka.
3. Moći ćeš ispraviti greške ako koristiš „glavu“ (gumicu)
4. Najvažniji dio tebe uvijek će biti ono što je unutar tebe.
5. Na svakoj površini gdje te budu koristili, moraš ostaviti svoj trag. Bez obzira na okolnosti moraš nastaviti pisati.

Olovka je razumjela, obećala da će to imati na umu i ušla u kutiju sa ciljem u svom srcu. Svako od nas je jedna simbolična "olovka".


POUKA:


1. Moći ćeš činiti mnoge stvari ali samo ako dozvoliš da budeš u Božjoj ruci!
I dozvoli drugim ljudima da ti pristupe zbog mnogih vrlina koje posjeduješ!
2. S vremena na vrijeme iskusićeš bolno „oštrenje“, prolazeći kroz razne probleme, ali to je neophodno da bi postao jača osoba!
3. Moći ćeš ispraviti greške ako koristiš glavu!
4. Najvažniji dio tebe će uvijek biti tvoja unutrašnjost.
5. Svakom površinom kojom budeš hodao, moraš ostaviti trag. Gdje god da si, uvijek govori o Onome ko ti je prvi u srcu!!

Tragovi

Čovjek je molio Boga da bude uz njega kada mu u životu naiđu teški periodi. Bog je obećao čovjeku da će biti uz njega! Čovjek je upitao: „A kako ću znati da si uz mene?“ Bog mu je odgovorio: „Svaki put kad se osvrneš iza sebe videćeš svoje i moje tragove. Tako ćeš znati da sam uz tebe“.

 Godine su prolazile. Čovjek je išao kroz život i borio se sa mnogim životnim nedaćama. Bilo je lijepih, ali i teških dana. Jednom se čovjek osvrnuo i pogledao tragove iza sebe. U periodima kada mu je bilo najteže vidio je samo jedan trag. Ponovo se obratio Bogu sa gorčinom u srcu i upitao: „Zašto si me ostavio, zašto sam bio sam kad mi je bilo najteže, zar mi nisi obećao da ćeš biti uz mene ?!“ Bog mu je nježno odgovorio: „Sine moj, nikada te nisam ostavio, uvijek sam bio uz tebe kao što sam ti i obećao. Znaš li zašto vidiš samo jedan trag onda kada ti je bilo najteže? Zato što sam te tada nosio!“

12.5.09

Pouka od malog pastira

Dječak je čuvao svoje malo stado ovaca. U daljini je čuo zvona crkve i počeo razmišljati kako bi i on volio razgovarati sa Bogom. ’’Ali šta da kažem Bogu’’, pomislio je dječak. Nikada se do tada nije molio. Razmišljao je i onda je kleknuo na koljena i počeo recitovati ABECEDU.

"A, B, C, D" , pa sve do Ž i tako ponavljajući svoju molitvu nekoliko puta. Čovjek koji je prolazio čuo je dječakov glas i vidio ga kako kleči na koljenima, sklopljenih ruku i zatvorenih očiju,  - dječak je izgovarao: "J, K, L, M …."

Nakratko je prekino dječaka i upitao ga: "Šta to radiš mali prijatelju?" Dječak je odgovorio: "Molim se, gospodine." Iznenađen, čovjek je upitao: "Ali kako to, pa ti recituješ abecedu?"

Dječak je objasnio: "Nisam se nikada molio i ne znam šta da kažem, gospodine. Ali ja istinski želim da me Bog usliši i da mi pomogne da se brinem za svoje stado. Tako sam razmišljao – ako ja izgovorim sva slova koja znam, Bog može sastaviti ta slova u riječi koje sam ja želio izgovoriti a nisam znao."

Čovjek se nasmješio, pohvalio dječaka i produžio dalje uvjeren da je naučio najbolju lekciju koju je mogao naučiti tog dana. 

11.5.09

Važnost nade

Sta bi bilo da je ovaj zivot sve sto imamo?

"Ovaj je život poput lopte bačene u zrak koja ubrzo ponovno pada u prašinu. On je sjena koja blijedi, cvijet koji vene, vlat trave koja se odsijeca i brzo suši. (...) Na vagi vječnosti naš je životni vijek neznatna čestica prašine. Nije čak ni znatna kap u struji vremena. Tako brzo odlazimo da je možda bolje da nismo ni došli, mi smo tek jedni od milijardi koje dolaze i odlaze, i samo malo njih uopšte zna da smo bili ovdje.

Ovakvo gledište nije ni cinično ni turobno ni mračno ni morbidno. To je istina, činjenica kojoj trebamo pogledati u oči, to je realno gledište ako je ovaj zivot sve sto imamo" (w 1. 8. 1957, 472. stranica [engl.])

'Sreća je u davanju'

Dva muškarca, obojica jako bolesni zajedno su ležali u bolnici. Jedan od njih je svaki dan imao mogućnost sjediti u svom krevetu zbog izdvajanja vode iz njegovih pluća. Njegov krevet je stajao uz jedini prozor u sobi.

Drugi muškarac je morao stalno ležati na leđima. Brzo su se upoznali i razgovarali po cijele dane. Pričali su o svojim porodicama, svojim domovima, poslu, gdje su bili na odmoru... Svaki dan je muškarac koji je sjedio uz prozor opisivao drugome muškarcu stvari koje je vidio vani. Muškarac na drugom krevetu je počeo živjeti za te jednosatne trenutke kada je njegov prijatelj sjedio i pričao o događanjima i bojama vanjskoga svijeta. Prozor je gledao na park uz jezero s labudovima. Guske i labudovi su se igrali u vodi, a djeca su puštala svoje male čamce u vodu. Mladi parovi su zagrljeni šetali uz cvijeće svih boja. Veliko, staro i snažno drveće je uljepšavalo okolinu, a u daljini su se vidjela svjetla grada. Kada je muškarac uz prozor detaljno objašnjavao sve to, njegov je prijatelj na drugom krevetu zatvorio oči te zamišljao sve te slikovite prizore. Jednom mu je muškarac uz prozor opisivao paradu koja se kretala uz jezero. Bez obzira što njegov prijatelj nije čuo tu muziku, on ju je vidio u svom umu. Tako su prolazili dani i sedmice...

Jednoga jutra, sestra je donijela vodu za umivanje i uz prozor pronašla tijelo muškarca koji je u snu mirno umro. Bila je tužna i pozvala je medicinsko osoblje koje je odnijelo tijelo.

Odmah kada je to bilo moguće, drugi muškarac je zamolio da ga pomaknu uz prozor. Sestra mu je sa zadovoljstvom udovoljila, pobrinula se da se udobno smjesti, te ga ostavila samog. Uz veliki napor podigao se polako na laktove kako bi po prvi put iz bolničke sobe ugledao vanjski svijet. Konačno je imao priliku sam uživati u vanjskim ljepotama. Pogledao je kroz prozor -  i ugledao prazan zid.

Muškarac je pitao sestru kako je njegov prijatelj tako lijepo opisivao stvari u vanjskom svijetu. Sestra mu je rekla da je bio slijep i da nije mogao vidjeti zid koji je stajao ispred prozora. Reče: " A, možda je htio usrećiti vas?"

Epilog: Neizmjerna sreća leži u usrećivanju drugih, bez obzira na naše uvjete. Podijeljena tuga se raspolovi, a kada dijelimo sreću ona se udvostruči. Ako se želiš osjećati bogatim tada prebroji stvari oko sebe koje ne možeš kupiti novcima. Vidjećeš koliko toga imaš podijeliti sa drugima!

10.5.09

Trenutak u vremenu

Ljepota stvarstva

"Ne postoji put ka sreći. Sam PUT je sreća. Zato na tom putu zastajemo pored svakog lijepog trenutka, uživamo u njemu, a kada je to moguće, čuvamo ga trajno!

Pogledaj :: Ljepota stvarstva

JOY

J = Jehovah First
O =Others Next 
Y =Yourself Last

To nije moj posao

Ovo je priča o četvero ljudi po imenu Svako, Neko, Biloko i Niko. Morao se napraviti neki posao, i Svako je bio siguran da će to napraviti Neko. To je mogao obaviti Biloko, ali nije napravio Niko. Zbog toga se Neko naljutio, jer je mislio da je to posao Svakog. Svako je mislio da to može napraviti Biloko, ali Niko nije shvatio da to neće napraviti Svako. Završilo se tako što je Svako krivio Nekog, dok Niko nije napravio ono što je mogao Biloko.

1.5.09

Budi zahvalan

Zašto biti zahvalan, čak i kada nam se čini da ne postoji razlog?

Budi zahvalan kada nešto ne znaš, jer ti je to prilika da učiš.
Budi zahvalan na teškom vremenu, jer tokom tog vremena ti sazrijevaš.
Budi zahvalan za ograničenja koja imaš, jer ti daju priliku da se dokažeš.
Budi zahvalan za svaki novi izazov, jer ćeš izgraditi snagu i karakter.
Budi zahvalan za svoje greške. One će te naučiti važnim lekcijama.
Budi zahvalan i kada si umoran i iscrpljen, jer to znači da si nešto uradio.

Lako je biti zahvalan na lijepim stvarima.
Zahvalnost negativno može okrenuti u pozitivno.
Nađi način da zahvališ za svoje nevolje i one mogu postati tvoji blagoslovi.