12.10.09

Priznati ili ne priznati?



Jedan dječak po imenu Jony i njegova sestra Sely bili su u posjeti kod djeda i bake. Jony je imao jednu praćku i volio je vježbati gađanje u obližnjoj šumici. Dok se jednog dana vraćo kući na ručak, ugledao je bakinu patku. Ne razmišljajući, zamahnuao je praćkom i pogodio patku, koja je pala mrtva. Bio je šokiran i žalostan. U panici, sakrio je patku iza nekog drveta, a onda ugledao svoju sestru Sely koja ga je posmatrala.

Sely je vidjela sve, ali ništa nije rekla. Poslije ručka, baka je rekla: "Sely, hajde da opereš suđe." Ali Sely je odgovorila: "Bako, Joni mi je rekao da on hoće da ti pomogne u kuhinji." Jony ju je pogledao začuđeno, a ona ga je pogledala i šapunula mu: "Sjeti se patke!" Tako je Jony morao oprati suđe.

Kasnije je djed pozvao Jony i Sely da idu sa njim na pecanje. Jako su se obradovali, ali baka je rekla: "Ne! Sely neće moći ići, mora mi pomoći oko večere". Ali Seli se samo nasmiješila i rekla: „Bako nema potrebe da ti ja pomažem, Jony mi je rekao da on hoće sa tobom praviti večeru“. Ponovo ga je pogledala i šapnula mu: „Sjeti se patke!“ Tako je Joni skoro cijeli dan proveo u kuhinji.

Narednih nekoliko dana Jony je morao da pokorno radi sve što mu je sestra zapovijedala. Kada više nije mogao da izdrži, skupio je snagu, otišao kod bake i priznao joj da je ubio njenu patku. Baka je čučnula, zagrlila svog dragog unuka i rekla mu: „Znam dušo šta si uradio. Bila sam na prozoru i vidjela sam cijeli događaj. Znaš da te mnogo volim i da ti rado opraštam. Samo sam se jedno pitala – koliko dugo ćeš dopuštati svojoj sestri da pravi od tebe roba!“

Pouka: ne budimo robovi svojih grešaka.

Nema komentara:

Objavi komentar